Pridelava in prodaja hmelja

 

Hmelj (lat. Humulus lupulus) je večletna dvodomna rastlina, ki spada v družino konopljevk. Za hmelj je značilno, da vsebuje veliko grenčin, smol in eterična olja (antioksidativno in antimikrobno delovanje). Uporabnost hmelja je najbolj poznana v pivovarski industriji. Vse pogosteje pa se pojavlja tudi v kulinariki (solate, čajni pripravki itd.) in farmaciji (tablete, tinkture itd.), potencialna uporaba pa se kaže tudi v prehrani živali (kot nadomestilo za standardno uporabljene antibiotične dodatke).

Za hmelj je značilno, da čisti kri in deluje odvajalno ter pomirjevalno. Slednje se kaže v zmanjšanju srčnega utripa, strahu, živčne napetosti in depresije. Vpliva tudi na spolne hormone in menstrualni cikel ter blago razkužuje. Znani so tudi učinki zmanjšanja krčev v mišicah itd.

 Pridelava in prodaja hmelja

Hmelj se nahaja v treh skupinah proizvodov:

  • hmeljni storžki, sveži ali sušeni
  • zmleti hmelj ali hmelj v peletih in
  • hmeljni ekstrakti.

V Evropski uniji hmelj prideluje 14 držav članic. Največja pridelovalka je Nemčija, ki predstavlja kar 60% skupne površine za pridelavo hmelja v EU in eno tretjino skupne svetovne površine. Druge glavne proizvajalke v EU so Češka, Poljska in Slovenija.

Hmelj so tekom desetletij poimenovali tudi »zeleno zlato«. Kot že samo ime pove je to zelo pomembna kultura na našem območju. V Sloveniji so hmeljišča zgoščena na območju Spodnje Savinjske doline, nekaj pa tudi v Zgornji Savinjski dolini, okolici Celja, okolici Ptuja in Ormoža ter Slovenj Gradca in Radelj ob Dravi. V Sloveniji izvozimo večino hmelja. Glavni izvozni trg predstavljajo države Evropske unije.

Kot je zgoraj zapisano se del pridelave nahaja tudi v okolici Celja. Pri tem aktivno sodelujemo v KZ Celje. Za potrebe Konzorcija hmeljarjev, ki ga sestavlja 5 kmetov, tehnološko vodimo pridelavo hmelja na posestvu Šmarjeta pri Celju in v Vojniku. Pridelava se vrši na 44. ha hmeljišč, ki se raztezajo od Žepine do Dobrne. Sortno prevladuje sorta Aurora, ostalo pa so še sorte Bobek, Savinjski golding in Celeia. Ves hmelj pridelamo po načelu integrirane predelave in dosegamo vse parametre za prodajo na tuji trg.

 Pridelava in prodaja hmelja

Od l. 2006 imamo v KZ Celje registriran certificirani center za hmelj, ki nam omogoča, da doma zaključimo celoten proces od pridelave hmelja do skladiščenja, certificiranja in odpremo za znanega kupca.

Za več informacij v zvezi s Pridelavo in prodajo hmelja se obrnite na

 
 

Janez Brecl

Vodja odkupa
 
[email protected] 041 785 412
 Pridelava in prodaja hmelja